Eleni Aroni PsyT & Coach

Business Coaching

Εσωτερική Εργασία ως θεμέλιο για την Εξωτερική Εργασία της Ηγεσίας

BY ELENI ARONI

Είτε θέλετε να είστε Ηγέτης του Εαυτού σας, της Ομάδα σας ή του Οργανισμού σας καθορίζεστε από τις επιλογές σας, τις αποφάσεις που λαμβάνετε και την συμπεριφορά σας.

 Εσωτερική Εργασία

Το ταξίδι της ανάπτυξης του Ηγέτη δεν είναι εύκολο. Μερικοί άνθρωποι αλλάζουν λίγο στη ζωή τους, μερικοί αλλάζουν σημαντικά. Παρα την αδιαμφισβήτητη επιροή της γενετικής, η ανθρώπινη φύση δεν ειναι προκαθορισμένη. Οσοι είναι πρόθυμοι να αναπτύξουν τον εαυτό τους και να έχουν περισσότερη αυτεπίγνωση μπορούν σχεδόν με σιγουριά να εξελιχθούν με τον χρόνο σε πραγματικά μεταμορφωτικούς ηγέτες. (Harvard Business Review 2005)

Ένας τελείως διαφορετικός τρόπος αντίληψης εαυτού Αφήνοντας Χρυσό αποτύπωμα

“Δεν φέρνεις τίποτα στη γέννηση σου, δεν παίρνεις κάτι μαζί σου, στο θάνατο σου, άσε τότε ένα χρυσό αποτύπωμα στο παλιό σπίτι αυτής της γης” έγραψε ο Friedrich Rucker τον 19 ο αιώνα. Στη αυγή αυτής της χιλιετίας πολλοί άνθρωποι έχουν πρόβλημα με τα αποτυπώματα που αφήνουν.
Μερικοί είναι σοβαρά πεπεισμένοι ότι όλα τα αποτυπώματα εξαφανίζονται στον αέρα. Άλλοι πάλι θεωρούν ελάχιστα σημαντικό και αποδοτικό να έχουν την ικανότητα να αφήσουν αξιόλογα αποτυπώματα πίσω τους. Υπάρχουν πάλι άλλοι που σκέφτονται ότι είναι καλύτερα τα χνάρια τους να εξαλειφθούν και να ξεχαστούν, γιατί δεν είναι ευχαριστημένοι με αυτά. Και οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται τα χνάρια που οι γονείς τους, οι δάσκαλοι τους, οι συνάδελφοι τους, οι σύντροφοι τους, οι ανταγωνιστές τους έχουν αφήσει πάνω τους, παρά τα δικά τους χνάρια.
Σπάνια συναντάς ανθρώπους που κοιτούν πίσω τη ζωή που ζήσανε με ένα χαμόγελο.” (E.Lukas Living Logotherapy 2020 p.283-284)

Το να ηγείται κάποιος του εαυτού του, της ομάδας του και του οργανισμού του προϋποθέτει:

 • Αυξημένη επίγνωση εαυτού, ανακάλυψη εαυτού
 • Υπευθυνότητα
 • Ικανότητα σωστών αποφάσεων
 • Αποδοχή της Μοναδικότητας σου και της Μοναδικότητας των άλλων
 • Χρήση της Πνευματικής σου διάστασης (συνείδηση, διαίσθηση, καλoσύνη)
 • Εξάσκηση της ανθρώπινης ικανότητας της αυτό απόστασης, για να “βλέπεις” με διαύγεια.
 • Εξάσκηση της ανθρώπινης ικανότητας της αυτό υπέρβασης, να υπερβαίνεις πάνω και πέρα από τον εαυτό ανάλογα με τις εξωτερικές συνθήκες
 • Ικανότητα τροποποίησης μη υγιών συμπεριφορών προς συμπεριφορές με Νόημα

Ο Jim Collins στο βιβλίο του “From Good to Great” χρησιμοποιεί τον όρο Ηγεσία Επιπέδου 5 για να περιγράψει τον Ανώτατο Ηγέτη ένα άτομο που αναμιγνύει ακραία προσωπική ταπεινότητα με έντονη επαγγελματική βούληση γράφει:
Level 5 leaders channel their ego needs away from themselves and into the larger goal of building a great company. It’s not that Level 5 leaders have no ego or self-interest. Indeed, they are incredibly ambitious but their ambition is first and foremost for the institution, not themselves

Επαγγελματική Βούληση

 • Δημιουργεί άριστα αποτελέσματα, ένας ξεκάθαρος καταλύτης στην μετάβαση από το καλό στο άριστο
 • Έχει μια ακαταμάχητη στάση να κάνει ότι χρειάζεται για να παράγει τα καλύτερα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα όσο δύσκολο και να είναι
 • Βάζει τα στάνταρ της διαμόρφωσης μιας διαρκούς άριστης εταιρείας και δεν συμβιβάζεται για τίποτα λιγότερο
 • Κοιτά τον καθρέπτη, όχι έξω από το παράθυρο (χρεώνει τον εαυτό του και όχι άλλα) για την απόδοση ευθύνης φτωχών αποτελεσμάτων, ποτέ δεν κατηγορεί τους άλλους, τους εξωτερικούς παράγοντες ή την κακή τύχη

Προσωπική Ταπεινότητα

 • Έχει μια αδιάσειστη ταπεινότητα, αποφεύγοντας τον δημόσιο θαυμασμό, ποτέ δεν καυχιέται
 • Δρα με ήσυχη και ήρεμη αποφασιστικότητα, βασίζεται αξιακά σε υψηλά στάνταρ και δεν εμπνέει χαρισματικότητα για κίνητρο
 • Διαχέει φιλοδοξία στην εταιρεία όχι στον εαυτό του και εκπαιδεύει άλλους για ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία στα επόμενα χρόνια.
 • Κοιτά έξω από το παράθυρο και όχι στον καθρέπτη (δείχνει άλλα και όχι τον εαυτό του) για να αποδώσει όλα τα εύσημα της επιτυχίας της εταιρείας στους άλλους ανθρώπους, στις εξωτερικές συνθήκες και στην καλή τύχη

Ο Πλούτος που χτίζεται όταν χτίζουμε τον Εαυτό μας
“Spiritual Capital” (Danah Zohar and Ian Marshall 2004, p.33)

Ευρύτερο από το κοινωνικό κεφάλαιο, το πνευματικό κεφάλαιο μας οδηγεί να αντιλαμβανόμαστε το νόημα της ανθρώπινης ζωής και σε κάνει να αναρωτιέσαι πως μπορείς να διευρύνεις και να εμπλουτίσεις τη ζωή σου.
Ζωές πλούσιες σε νόημα και σκοπό, ζωές που αφήνουν την αίσθηση πληρότητας καθώς είναι ζωές που κάνουν τη διαφορά.
Αν είμαστε επιχειρηματίες το κάνουμε κτίζοντας τις επιχειρηματικές ζωές μας
Είτε είμαστε δημόσια άτομα είτε είμαστε ιδιώτες, χτίζουμε πνευματικό κεφάλαιο, χτίζοντας τον εαυτό μας.

Τι σημαίνει όμως ή τι απαιτεί να “χτίσεις τον εαυτό σου”?

Σημαίνει να αναπτύσσεσαι ως Ανθρώπινη ύπαρξη, να ασχολείσαι με την αυτό διερεύνηση και με δραστηριότητες που σε φέρνουν σε επαφή με τον πυρήνα της ανθρώπινης μας φύσης.

Σημαίνει να βρίσκεις χώρο να φεύγεις από τον θόρυβο και την ένταση της καθημερινότητας και να έρχεσαι σε επαφή τουλάχιστον για λίγα λεπτά την ημέρα με τον εσωτερικό σου κόσμο.

Το να χτίζεις τον εαυτό σου σημαίνει να κάνεις πράγματα που εμπλουτίζουν την αυτό επίγνωση, την ποιότητα της ενσυναίσθησης, την προσφορά, την ταπεινότητα και την ευγνωμοσύνη.

Σημαίνει να εκθέτουμε τον εαυτό μας σε μερικά από αυτά τα “βαθιά πράγματα”….

Το χτίσιμο του εαυτού, όπως συχνά λέγεται από τους πνευματικούς ηγέτες σε όλες τις εποχές αφορά περισσότερο το “είμαι” παρά το “κάνω” – μια διαδικασία να χτίζεις τον τρόπο που “είσαι”.

Δεν γίνεται να χτίσουμε τον τρόπο του “είμαι” μαθαίνοντας μια τεχνική, διαβάζοντας γρήγορα ένα βιβλίο τύπου “Τα 10 Εύκολα Βήματα για Υψηλότερη Συνειδητότητα” ή με την παρακολούθηση ενός διήμερου σεμιναρίου.

Και βεβαίως και δεν μπορούμε να χτίσουμε ένα καινούριο τρόπο του “είμαι” με κυνικούς ελιγμούς που στόχο έχουν να εντυπωσιάσουν άλλους. Τέτοια συμπεριφορά συνήθως γίνεται αντιληπτή πολύ γρήγορα.

Το να είσαι καλύτερος, βαθύτερος και περισσότερο πνευματικός άνθρωπος, χρειάζεται να διευρύνεις εκείνη την διάσταση της ανθρώπινης ύπαρξης που είναι ευαίσθητη στα βαθύτερα νοήματα της ανθρώπινης ζωής – μια ευαισθησία, αν θέλετε παρόμοια με την διάσημη τριάδα των Αξιών του Πλάτωνα: Καλοσύνη, Αλήθεια και Ομορφιά.

Οφείλουμε να ζούμε τις ζωές μας ως λειτούργημα, ως κάλεσμα προς υπηρεσία αυτών των ουσιαστικών αξιών.

Για να το κάνουμε αυτό χρειάζεται να πράττουμε από τα υψηλότερα κίνητρα που μπορεί να φέρει η ανθρώπινη συμπεριφορά. Αυτό είναι ένα μακροπρόθεσμο πρότζεκτ που απαιτεί επιμονή και δέσμευση.

Δέσμευση να καλλιεργείς την “όραση σου” προς τα υψηλότερα ανθρώπινα κίνητρα και να φέρεσαι, να πράττεις έχοντας αυτά τα Ύψιστα Κίνητρα ως πυξίδα.

Η ανάπτυξη Υψηλών Κινήτρων είναι ουσιώδες αν θέλεις να φέρεις την αλλαγή που οι περισσότεροι από εμάς επιθυμούμε.

Αν αυτό το άρθρο σε άγγιξε και θέλεις να μάθεις περισσότερα μπορείς να στείλεις email στο:
elena.aroni@gmail.com