Eleni Aroni PsyT & Coach

Υπαρξιακό Coaching & Ψυχοθεραπεία

Τι να περιμένεις

BY ELENI ARONI

 Συνεδρίες Υπαρξιακού Coaching

Οι Υπαρξιακοί Coaches διευκολύνουμε την αλλαγή για τους πελάτες μας, μια βαθιά προσωπική και φιλοσοφική αλλαγή.

Οι Υπαρξιακοί Coaches διδάσκουμε τους πελάτες μας να διεκδικήσουν την πολυπλοκότητα τους και την μοναδικότητα τους, τους ενδυναμώνουμε για να είναι υπεύθυνοι στις επιλογές που ειναι σωστές για τους ίδιους σε κάθε κατάσταση ζωής. Τους εμπνέουμε να παίρνουν αποφάσεις βασισμένες σε ότι ειναι μοναδικά σωστό για την συνείδηση τους και να οικειοποιηθούν την Ανθρώπινη τους Ύπαρξη

Το Υπαρξιακό Coaching βασίζεται στην ουσιαστική ιδέα ότι οι Άνθρωποι έχουν σώμα, μυαλό και πνεύμα (σώμα, ψυχισμό και νου)

Ο όρος “πνεύμα” αναφέρεται στην ανθρώπινη ουσία χωρίς κανένα θρησκευτικό υπαινιγμό. Το σώμα και το μυαλό ειναι αυτό που έχουμε και το πνεύμα είναι αυτό που είμαστε. Η προσήλωση μόνο στο σώμα και το μυαλό κατά κάποιον τρόπο υποβιβάζει τους ανθρώπους

Ένας ορισμός που μπορεί να διατυπωθεί για το Υπαρξιακό Coaching είναι: μια προσέγγιση με εντελώς προσγειωμένο στόχο: να υποστηρίξει τους ανθρώπους να ζουν την ζωή τους με περισσότερη σκέψη, ελευθερία, κατανόηση και πάθος (van Deurzen & Hanaway, 2012).

Το πλαίσιο που προσωπικά εφαρμόζω βασίζεται στις 10 Υπαρξιακές Οδηγιες Coaching του Peltier (2001):

1. Να τιμάς την ατομικότητα
2. Ενθάρρυνε την επιλογή
3. Προχώρα
4. Περίμενε το στρες και την άμυνα
5. Να έχεις αφοσίωση
6. Δώσε αξία στην λήψη υπευθυνότητας
7. Ανέμενε την διαμάχη και την αντιπαράθεση
8. Δημιούργησε και διατήρησε αυθεντικές σχέσεις
9. Καλωσόρισε και εκτίμησε το παράδοξο
10. Οι πελάτες πρέπει να ανακαλύπτουν ότι τους χρειάζεται με τον δικό τους τρόπο

Τι να περιμένεις:

 • Την αύξηση της διαύγειας σου στην κατανόηση του εαυτού σου και των άλλων
 • Να κάνεις επιλογές και να παίρνεις αποφάσεις με βάση την δική σου μοναδική συνείδηση
 • Να ζεις τη ζωή σου με αίσθηση νοήματος
 • Να έχεις αυθεντικότητα
 • Να παίρνεις την ευθύνη της ζωής σου
 • Να καθοδήγησε από την πνευματική σου διάσταση

Υπηρεσίες: Δωρεάν 30 λεπτά αρχική online συνάντηση
Οι online συνεδρίες Coaching διαρκούν 1 ώρα
Επικοινωνία:
elena.aroni@gmail.com

Ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες βασισμένες στο Νόημα

“Ο Άνθρωπος δεν υπάρχει απλά, αλλά αποφασίζει τι θα είναι η ύπαρξη του, τι θα γίνει την επόμενη στιγμή.
Με αυτή την έννοια κάθε άνθρωπος έχει την ελευθερία να αλλάξει οποτεδήποτε¨ γράφει ο Viktor Frankl στο βιβλίο του “Το Νόημα της Ζωής”

Η Emmy van Deurzen γράφει στο βιβλίο της “Psychotherapy and the Quest for Happiness, “Η θεραπεία όταν ασκείται σωστά ειναι μια λεπτοφυής και ήπια ισσοροπημένη παρέμβαση στη ζωή κάποιου άλλου ανθρώπου. Απαιτεί αφοσίωση στην αλήθεια και αμείλικτη αναζήτηση της καλοζωίας”

Η Έννοια της Οντολογίας των Διαστάσεων

Η Elisabeth Lukas γράφει στο βιβλίο της Living Logotherapy p. 21-25:

Ο Viktor E.Frankl παρουσίασε τη δική του ερμηνεία του ανθρώπινου όντος μέσα από την έννοια της Οντολογίας των Διαστάσεων. Διατύπωσε ότι το Ανθρώπινο ον έχει τρεις διαστάσεις: την σωματική, την ψυχολογική και την πνευματική.

Το σωματικό επίπεδο του ανθρώπου είναι εύκολο να οριστεί: ανταποκρίνεται σε όλα τα φυσικά φαινόμενα.
Συμπεριλαμβάνει την οργανική κυτταρική δραστηριότητα και τις βιολογικές-φυσιολογικές λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος καθώς και τις αντίστοιχες χημικές και φυσικές διαδικασίες.

Το ψυχολογικό επίπεδο του ανθρώπινου όντος ειναι κατανοητό ως η σφαίρα των προδιαθέσεων: ένστικτα, διάθεση, επιρροές, επιθυμίες. Σε αυτά τα ψυχολογικά φαινόμενα προσθέτουμε το διανοητικό ταλέντο, τα αποκτημένα μοτίβα συμπεριφορών και της κοινωνικής στάσης. Με λίγα λόγια, το γνωσιακό και το συναίσθημα ειναι “στο σπίτι τους” στην ψυχολογική διάσταση.

Τι απομένει για το πνευματικό πεδίο?
Ένα άπειρο υλικό!
H πρωταρχικά ανθρώπινη διάσταση πιο συγκεκριμένα η ελευθερία να καθορίζει ο άνθρωπος τις συμπεριφορές του στο σώμα και στις συνθήκες, η ανεξάρτητη λήψη αποφάσεων, η σκοπιμότητα, τα τεχνικά και καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα, η δημιουργική δραστηριότητα, η θρησκευτική ή αλλιώς η πνευματική και η ηθική ευαισθησία ή αλλιώς συνείδηση, η κατανόηση των αξιών και της αγάπης. Όλα αυτά κατοικούν στην πνευματική διάσταση του ανθρώπινου όντος.

 • Η Ψυχοθεραπεία με τις πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις δεν υπολείπεται σε ασάφειες και αντιφάσεις… όπως λέει ο Frankl, μπορεί να υποτεθεί ότι ακόμα υποφέρει από τις συνέπειες των ανάρμοστων προβολών. .
 • Τα κατεξοχήν ανθρώπινα στοιχεία σε ένα άτομο, όπως η δομή αξιών ή η εκ γενετής επιθυμία για νόημα, δεν πρέπει να χαθούν στη ζούγκλα των ψυχολογικών ερμηνειών.
 • Η Λογοθεραπεία επιχειρεί να αποφύγει αυτό το σφάλμα, θεωρώντας την πνευματική διάσταση ως πραγματική αν όχι και την μοναδική και διερευνά πως αυτή η η επιρροή της πνευματικής διάστασης στις άλλες δύο διαστάσεις – σώμα και νου – μπορεί να χρησιμοποιηθεί για θεραπευτικούς λόγους.
 • Για αυτό το λόγο δεν αμελεί την ψυχοκοινωνική και την φυσική διάσταση, αλλά βάζει ένα συγκεκριμένο στόχο προς εξερεύνηση: το εύρος της κινητοποίησης των πνευματικών δυνάμεων στους ανθρώπους.

a) για να αφαιρέσει πνευματική δυσφορία, αγανάκτηση, απογοήτευση
b) για να επιδιορθώσει νοητικές διαταραχές
c) για να κατευνάσει ψυχοσωματικό πόνο

Τι να περιμένεις:

 • Να αποκτήσεις ευρύτερη γνώση εαυτού
 • Να αυξήσεις τον εσωτερικό έλεγχο για να κατευνάσεις ψυχοσωματικές διαταραχές, κινώντας το πνεύμα το οποίο αποκτά απόσταση από τον εαυτό και δουλεύει πάνω στον εαυτό από απόσταση με έναν θεραπευτικό και διορθωτικό τρόπο.
 • Να αυξήσεις την εσωτερική ανάπτυξη ώστε να διατηρείς καλή υγεία σε κάθε κατάσταση ζωής που απαιτεί μια ικανότητα επιτυχίας, αγάπης και πόνου και που ειναι εφικτή μόνο απο κίνηση πνεύματος το οποίο υπερβαίνει τον εαυτό αντιλαμβανόμενο το κάλεσμα νοήματος (Elisabeth Lukas – Living Logotherapy p.67)

Υπηρεσίες: Δωρεάν 30 λεπτά αρχικής online συνάντησης
Online συνεδρίες διάρκειας 1ας ώρας

Επικοινωνία:
elena.aroni@gmail.com