Eleni Aroni PsyT & Coach

Μια Iστορία με Νόημα

BY ELENI ARONI

Κάθε τι που η ζωή φέρνει σε ένα άτομο έχει κρυμμένο ένα μοναδικό νόημα, κομμένο και ραμμένο για αυτό το συγκεκριμένο άτομο από τη ζωή, συνεισφέροντας στο απώτατο νόημα Ζωής.
Η προσωπικότητα μας έχει αποκτήσει με τα χρόνια ένα σύστημα πεποιθήσεων που φιλτράρει όλα τα γεγονότα της ζωής εσωτερικά η εξωτερικά. Αυτά τα φίλτρα κάνουν πολύ δύσκολο να αποκαλυφθεί το κρυμμένο μοναδικό μήνυμα. Τις περισσότερες φορές η προσωπικότητα μας, συμπεριφέρεται βασισμένη  στο σύστημα πεποιθήσεων της και χάνει το μήνυμα της στιγμής. Μέσα από αυτά τα φίλτρα προσπαθούμε μάταια να αποδώσουμε ένα νόημα στη ζωή μας, αγνοώντας την ευκαιρία να μας αποκαλυφθεί το αντικειμενικό μοναδικό νόημα.
Ο άνθρωπος είναι πολλά περισσότερα από την προσωπικότητα, τον χαρακτήρα, το σύστημα πεποιθήσεων. Ο άνθρωπος  είναι δημιουργημένος με μια συνείδηση πέρα  και βαθύτερα από την προσωπικότητα.
Μια συνείδηση που γνωρίζει, χωρίς φίλτρα,  χωρίς ιστορία, χωρίς παρελθόν, χωρίς μέλλον πιο είναι το σωστό. Μια συνείδηση που είναι από  την Φύση της πάντα σοφή, ευφυής, διαισθητική και γεμάτη Αγάπη. Είναι το πνευματικό μας μοναδικό αποτύπωμα, ο εσωτερικός  μας οδηγός προς μια ζωή με Νόημα.
Καθώς μαθαίνουμε πως να ζούμε μέσα από την συνείδηση μας και διδάσκουμε την προσωπικότητα μας να υπηρετεί τον εσωτερικό  μας δάσκαλο, αποκτούμε την ικανότητα να βιώνουμε νόημα στη ζωή μας, καθοδηγούμενοι σε μια ζωή λουσμένη με αξιοπρέπεια, αγάπη και σκοπό.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΚΡΑΜ
Διασκευή και ελεύθερη μετάφραση: Idries Shah SEEKER AFTER TRUTH Octagon Press

“Υπήρχε κάποτε ένας άνθρωπος – και έχουν υπάρξει πολλοί σαν και αυτόν από το παρελθόν μέχρι τώρα – που αποφάσισε ότι χρειάζεται να κάνει μια αλλαγή στη ζωή του.
Τι νόημα έχει? αναρωτήθηκε να προσπαθώ να κάνω πράγματα ή να αφήνω τα πράγματα να μου συμβαίνουν όταν δεν γνωρίζω τον Προορισμό μου?
Ίσως πήγαινε κόντρα στον προορισμό του, σκέφτηκε, ίσως δεν έκανε τα σωστά για να βρει τον προορισμό του όπως κάνουν τόσοι συνηθισμένοι άνθρωποι σεόλο το κόσμο και έχουν ανούσιες ζωές.
Αποφάσισε, λοιπόν, να  πουλήσει τα λιγοστά υπάρχοντα του και άρχισε να περπατά, ώσπου βρήκε ένα καφενείο όπου μιλούσε ένας γέροντας σε κάποιους ανθρώπους.
Μόλις τελείωσε την ομιλία του, ο άνθρωπος, το όνομα του οποίου ήταν Ακράμ, τον πλησίασε και ρώτησε αυτόν τον σοφό γέροντα:
Σεβαστέ δάσκαλε, ψάχνω να βρω τον Προορισμό μου και αναρωτιέμαι αν μπορείς να μου προτείνεις από που να ξεκινήσω αυτή τη σημαντική δουλειά μου?
Αυτό που ρωτάς, απάντησε ο γέροντας, είναι ευκολότερο να το πιστεύεις από το να το πετύχεις, και θα ήταν καλύτερα να ρωτήσεις Πώς να αναγνωρίσεις τον Προορισμό σου αντί να υποθέτεις ότι μπορεί να γίνει αυτό χωρίς προετοιμασία.
Αλλά εγώ είμαι σίγουρος ότι μπορώ να αναγνωρίσω τον Προορισμό μου, φώναξε ο Ακράμ….
Και παρότι ο σοφός γέροντας συνέχιζε να του εξηγεί, μάταια όμως, καθώς ο Ακράμ σταμάτησε να τον ακούει, συμπεραίνοντας ότι δεν έχει κάτι να εισπράξει από τις συμβουλές του. Όταν ο γέροντας σταμάτησε να μιλά, του λέει: αυτά τα πνευματικά πράγματα που λες είναι πολύ βαθειά για μένα, καθώς όμως ταξιδεύεις μπορώ να σου κάνω παρέα? γιατί δεν γνωρίζω πως να ταξιδεύω?
Ο Γέροντας συμφώνησε και ξεκίνησαν να περπατούν στο δρόμο.
Σύντομα είδαν ένα δέντρο όπου ακουγόταν ένα πολύ έντονο βουητό. Βάλε το αυτί σου στο δέντρο, είπε ο γέροντας και δες τι μπορεί να ακούσεις.
Ο Ακράμ το έκανε και διαπίστωσε ότι μέσα στο δέντρο βρίσκονταν πολλές μέλισσες.
Οι μέλισσες παγιδεύτηκαν στο δέντρο, λέει ο γέροντας, ίσως θα ήταν μια καλή πράξη να τις ελευθερώσεις και που ξέρεις ίσως σε οδηγήσει κάπου αυτό?
Γέροντα, λέει ο Ακράμ, εσύ δεν είσαι από αυτόν τον κόσμο! Δεν γνωρίζεις ότι λένε ότι δεν πρέπει να αποσπαστείς από τον στόχο σου για ασήμαντο λόγο? Αν κάποιος μου προσέφερε χρήματα να το κάνω, θα το δεχόμουν, καθώς δεν έχω αρκετά για το ταξίδι μου, αλλά να το κάνω τζάμπα είναι παράλογο!
Ο Γέροντας δεν μίλησε και συνέχισαν να περπατούν.
Καθώς σταμάτησαν να ξαποστάσουν για λίγο, τους προσπερνά ένας περαστικός που κρατούσε μια μεγάλη σακούλα με μέλι. Που το πας το μέλι? ρωτά ο Ακράμ. Το πάω στην αγορά να το πουλήσω, απαντά ο περαστικός, λίγο πριν, σε ένα δέντρο ήταν παγιδευμένες πολλές μέλισσες, και μόλις τις ελευθέρωσα είδα αυτό το μέλι!
Καταπληκτικό! Θα μπορέσω να συντηρήσω τον εαυτό μου!
Ίσως θα έπρεπε να τις ελευθερώσω, λέει ο Ακράμ στον γέροντα, όπως με
συμβούλευσες, αλλά πάλι ίσως να μην ήταν το ίδιο δέντρο, και αν το προσπαθούσα ίσως να με τσιμπούσαν οι μέλισσες, και αυτός δεν είναι ο Προορισμός που ψάχνω!
Ο γέροντας δεν μίλησε.
Πιο κάτω συνάντησαν μια λιμνούλα και ένα ψάρι είχε βγάλει το κεφάλι έξω από το νερό και έσκουζε απελπισμένα! “Τι να σημαίνει αυτό? ρωτά  o Ακράμ τον γέροντα?” Ένωσε τα χέρια σου, σταύρωσε τα δάχτυλα και δες αν μπορείς να καταλάβεις την γλώσσα του ψαριού, του λέει ο γέροντας.
Όταν έκανε ο Ακραμ αυτό που του πρότεινε ο Γέροντας, ανακάλυψε ότι πράγματι καταλάβαινε τι έλεγε το ψάρι.
Βοήθεια, βοήθεια! φώναξε το ψάρι. Τι βοήθεια θέλεις? ρωτάει το ψάρι ο Γέροντας. Έχω καταπιεί μια κοφτερή πέτρα, απαντά το ψάρι, υπάρχει ένα χόρτο εκεί στην ακτή, μπορείτε σας παρακαλώ, να κόψετε λίγο και να μου το πετάξετε, θα με βοηθήσει να φτύσω την πέτρα και να ανακουφιστώ.
Γιατί δεν προσπαθείς να το βοηθήσεις? του λέει ο γέροντας
Αυτό είναι γελοίο, λέει ο Ακράμ, αρνούμαι να ασχοληθώ με αυτό, εγώ ψάχνω τον Προορισμό μου, γιατί δεν το κάνεις εσύ γέροντα?
Όχι, εγώ δεν θα κάνω κάτι, ας προχωρήσουμε, λέει ο γέροντας, και συνέχισαν για να φτάσουν σε ένα καφενείο να ξαποστάσουν.
Εκεί έρχεται ένας περαστικός, πολύ χαρούμενος και γελαστός και τους λέει: Συνέβη κάτι μαγικό! Εκεί πίσω στη λίμνη πλησίασα ένα ψάρι που έσκουζε και είδα ότι κάτι του είχε σφηνωθεί στο λαρύγγι του, καθώς το βοήθησα να το βγάλει, πετάγεται αυτό το τεράστιο διαμάντι!! Είμαι χρυσοχόος και η αξία του είναι τεράστια!
Πόσο τυπικό στη ζωή, λέει ο Ακράμ, ένας πλούσιος να αποκτά ακόμα περισσότερα! ενώ εγώ που δεν μπορούσα να ασχοληθώ με το ψάρι, καθώς έχω σημαντική δουλειά, ζορίζομαι να ζητιανεύω να φάω, έχοντας για παρέα τον πιο βαρετό γέροντα!
Ενώ συνέχισαν να περπατούν, συναντούν μια τεράστια αγέλη μυρμηγκιών που προσπαθούσαν, μάταια να σπρώξουν ένα βράχο, πάλι ο γέροντας έδειξε στον Ακραμ πως να μιλήσει τη γλώσσα των μυρμηγκιών για να τα βοηθήσει, πάλι ο Ακραμ αρνήθηκε!
Μετά έμαθαν ότι κάποιος χωρικός βοήθησε τα μυρμήγκια και καθώς έσπρωξε τον βράχο, βρήκε πολλές χρυσές λίρες, τις οποίες μοιράστηκε με όλους τους συγχωριανούς του.
Τι ανόητος που είσαι, του είπε ο γέροντας, που απέτυχες τρεις φορές να κάνεις ακόμα και το πιο απλό πράγμα, που θα σου έφερνε την τύχη που επιθυμείς. Είσαι ανόητος, γιατί είσαι ακόμα λιγότερο προετοιμασμένος να ακολουθήσεις τον Προορισμό σου, από όλους αυτούς τους ανθρώπους που απλά έκαναν μια καλή πράξη, χωρίς να έχουν εμμονή για τον Προορισμό τους ή τις προσωπικές τους επιθυμίες. Είσαι ανόητος γιατί αντί να ακολουθήσεις τον Προορισμό σου, απομακρύνθηκες από αυτόν, με την συμπεριφορά σου και την αποτυχία σου να βλέπεις πέρα από την μύτη σου! Και πάνω από όλα, είσαι ανόητος, που δεν πρόσεξες ποιος είμαι, τι σου έλεγα, τι δεν έλεγα και τι έδειχνα!
Ο Ακραμ, όπως πολλοί άλλοι πριν και μετά, θύμωσε και φώναξε στον Γέροντα:
Είσαι αυτάρεσκος, καταπιεστικός και τα ξέρεις όλα!! Ο οποιοδήποτε μπορεί να είναι σοφός αφού γίνει κάτι. Πρόσεξα ότι εσύ, ένας κακομοίρης, δεν εκμεταλλεύτηκες όλα αυτά τα μεγάλα πράγματα για τα οποία τώρα λες ότι είσαι ο ειδικός! Ίσως μπορείς να μου εξηγήσεις τον λόγο?
Φυσικά και μπορώ, απαντά ο σοφός γέροντας, δεν μπορούσα να ωφεληθώ προσωπικά για είχα άλλα πράγματα να κάνω. Γιατί βλέπεις, εγώ είμαι ο Προορισμός σου. Τότε ο γέροντας εξαφανίστηκε και κανείς δεν τον ξαναείδε ποτέ, εκτός φυσικά από τους Ακράμ που ζουν από εκείνον τον καιρό και ύστερα.

Διασκευή και ελεύθερη μετάφραση: Idries Shah SEEKER AFTER TRUTH Octagon

Προηγούμενο Άρθρο:

“AHIMSA” – Αβλάβεια