Oι τέχνες της Επικοινωνίας
1.Η τέχνη του αμοιβαίου σεβασμού
(το δώρο της Γενναιοδωρίας)
Ανοίγοντας την πόρτα προς την δυνατότητα θετικών αλλαγών στις σχέσεις μας
Όταν επικοινωνούμε με ακεραιότητα και ειλικρίνεια, προσφέρουμε σημαντικά δώρα σε αυτούς με τους οποίους έχουμε διάδραση.
Όταν μοιραζόμαστε την εσωτερική μας δύναμη με αυτόν τον τρόπο, υποστηρίζουμε την αίσθηση της αξίας μας, θεραπεύουμε το ανασφαλές εσωτερικό μας παιδί και εμπνέουμε τον άλλο να αναπτύξει καλύτερη επικοινωνία, επιτρέποντας σε μας να γίνουμε οι αποδέκτες των ίδιων δώρων.
Υπάρχουν αμέτρητες τέχνες επικοινωνίας, η κάθε μια διαθέτει ένα δώρο στο δυναμικό της.
Μοιράζομαι τις τέχνες που φέρουν τα πολυτιμότερα δώρα.
Η Τέχνη του Αμοιβαίου Σεβασμού είναι μια έκφραση του Δώρου της Γενναιοδωρίας.
Όταν κρατάμε με δύναμη μέσα μας την πρόθεση μας να σεβαστούμε τον άλλον ακόμα και όταν διαφωνούμε με την άποψη του, αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι ότι υπερβαίνουμε την εγωκεντρικότητα μας.
Μπορώ να διατηρώ την προσωπική μου γνώμη για το θέμα και ταυτόχρονα να σέβομαι την δική σου γνώμη.
“Όταν αναγνωρίζετε ότι η προσήλωση στο εγώ σας, στη διαχωριστότητα ,στην έγνοια για τον προσωπικό σας κόσμο, είναι μόνο τα εμπόδια, τα τείχη απέναντι στη φυσική τάξη της πραγματικότητας, αποκτάτε προθυμία προς την ειλικρίνεια και την αγάπη. Δεν απειλείται τότε τίποτα αν είστε γενναιόδωροι. Βλέπετε ότι η γενναιοδωρία είναι η ίδια σας η φύση. Δεν χάνετε κάτι αν αφήσετε την προσωπική σας άποψη και διαλέξετε να σεβαστείτε, να καταλάβετε μια άλλη άποψη. Δεν υπάρχει καμμία ζημιά, κανένα χάσιμο, όταν υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός, αντίθετα, υπάρχει υπερβολικό κέρδος – που όμως κανένα εγώ δεν το κερδίζει. Το κέρδος είναι κέρδος όλων, το κέρδος είναι για το σύμπαν.
Νιώθετε την ελευθερία, την χαρά, την ολοκλήρωση και την ευτυχία – αλλά αυτά τα συναισθήματα δεν είναι για σας να τα κατέχετε, είναι για το σύμπαν. Οποτεδήποτε ένα ανθρώπινο ον αφήνει την προσωπική του άποψη στην άκρη, ολόκληρη η ανθρώπινη φυλή ωφελείται. Τελικά, ο αμοιβαίος σεβασμός δεν γίνεται για το εγώ μας, για την ατομικότητα μας, αλλά για το καλό όλων, για ολόκληρη την γη” Diamond Heart Book Two, pg 145 A.H.Almaas
Μπορούμε να επεξεργαστούμε, να καλλιεργήσουμε τον εαυτό μας πως να σκεφτόμαστε και να συμπεριφερόμαστε αναδεικνύοντας τον αμοιβαίο σεβασμό σε κάθε σχέση που έχουμε, είτε στον επαγγελματικό μας χώρο είτε στο προσωπικό μας περιβάλλον.
Ο αμοιβαίος σεβασμός στην κυριολεξία σημαίνει ότι δίνουμε αξία στο δικαίωμα του άλλου να υπάρχει!
Πολλές έρευνες δείχνουν ότι ο αμοιβαίος σεβασμός αναπτύσσει θετικά τις προσωπικές σχέσεις. Επίσης οι οργανισμοί που καλωσορίζουν την διαφορετικότητα ευνοούνται στο να ελκύουν, να διατηρούν και να εξελίσσουν ταλέντα. Επιπλέον ανήκουν στις κερδοφόρες εταιρείες.
(Mckinsey and Company)
Καθώς Εσείς διαβάζετε αυτό το άρθρο, μην αφήσετε τον εαυτό σας να “κρίνει” κάποιου άλλου την συμπεριφορά αν δεν αξιολογήσετε πρώτα το δικό σας επίπεδο αμοιβαίου σεβασμού. Ίσως να σημαίνει ότι χρειάζεται να αλλάξετε κάτι, πιθανό να σπάσετε παλιές συνήθειες. Ίσως να χρειάζεστε χρόνο να μάθετε περισσότερα για το συγκεκριμένο θέμα.
Όταν κάποιος άλλος είναι αγενής ή δείχνει έλλειψη σεβασμού προς εσάς, σκεφτείτε προσεκτικά αν είναι το καλύτερο να αντιδράσετε ή αν χρειάζεστε υποστήριξη από έναν ειδικό coach ή ψυχοθεραπευτή.
Προηγούμενο Άρθρο:
Επόμενο Άρθρο: