ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ
Μία από τις μεγαλύτερες δυσκολίες του ανθρώπου, είναι και το πιο πασιφανές του ελάττωμα. Θα μπορούσε όμως να διορθωθεί, αν έμπαινε στον κόπο ο καθένας από εμάς να το επισημαίνει συχνά και αρκετά πειστικά.
Η δυσκολία αυτή έγκειται στο ότι, ενώ πιστεύει ότι περιγράφει τους άλλους, στην ουσία περιγράφει τον εαυτό του.
Περιγράφει τα αισθήματα και τις πεποιθήσεις του, ενώ αυτό που θα θέλαμε να ξέρουμε, έχει σχέση με το άτομο ή το πράγμα στο όποιο αναφέρεται.
Να θυμάστε πως, ενώ η κατάσταση συνεχίζει να υφίσταται, θα υπάρξουν γενικά πολλοί άνθρωποι που θα πουν: “αυτό είναι γελοίο” ή “αυτό είναι θαυμάσιο”. Η φράση “Αυτό είναι γελοίο” στην πραγματικότητα σημαίνει: “Αυτό μου φαίνεται γελοίο”, και η φράση: ”Αυτό είναι θαυμάσιο” , στη πραγματικότητα σημαίνει: “Αυτό μου φαίνεται θαυμάσιο”.
Σας αρέσει να είστε έτσι?
Σε πολλούς αρέσει, ενώ στην πράξη υποκρίνονται το αντίθετο.
Θα θέλατε να είστε σε θέση να εξετάζετε τι είναι πράγματι γελοίο, ή θαυμάσιο ή κάτι ενδιάμεσο?
Δεν είναι ανέφικτο, αλλά είναι σίγουρα αδύνατο, αν θεωρείτε ότι είναι κάτι που επιτυγχάνεται χωρίς εξάσκηση και χωρίς καθόλου εκπαίδευση, πόσο μάλλον όταν είστε αβέβαιοι για το ποιοι ακριβώς είστε και γιατί σας αρέσει κάτι ή όχι.
Μόνο όταν κάποιος βρει τον εαυτό του, έχει γνώση.
Μέχρι τότε έχει μόνο γνώμες.
Οι γνώμες βασίζονται στη συνήθεια και σε αυτό που θεωρείτε εσείς ως βολικό.
Απαιτείται αυτό αντιμετώπιση, εξέταση, περιέργεια, παρατήρηση, εργασία και ανάπτυξη μιας ευφυίας που διαθέτει εκλεπτυσμένη απλότητα.
Δεν έχουν συναντήσει τον εαυτό τους οι περισσότεροι άνθρωποι.
Το μόνο πλεονέκτημα του να συναντάτε τους άλλους στην πορεία, είναι ότι κάποιος από αυτούς μπορεί να σας συστήσει τον εαυτό σας.
Πριν γίνει αυτό, πιθανότατα να νομίζετε πως έχετε συναντήσει τον εαυτό σας πολλές φορές.
Η αλήθεια όμως είναι πως όταν θα συναντήσετε στ’αλήθεια τον εαυτό σας, θα σας δοθεί ένα μόνιμο κληροδότημα γνώσης και αυτή είναι μια εμπειρία που δεν συγκρίνεται με τίποτα άλλο πάνω στη γη. (Ταρικάβι) Tariqavi
Μια μεταφορική ιστορία έμπνευσης:
Ένα λιοντάρι πιάστηκε και φυλακίστηκε σε ένα καταφύγιο, όπου προς έκπληξη του, βρήκε άλλα λιοντάρια που ζούσαν εκεί για πολλά χρόνια, κάποια όλη τους τη ζωή, γεννημένα μέσα στη φυλακή.
Το νεοφερμένο λιοντάρι γρήγορα γνώρισε τις δραστηριότητες των άλλων λιονταριών και παρατήρησε ότι ήταν οργανωμένα σε διαφορετικές ομάδες.
Μία ομάδα ήταν αφοσιωμένη στην κοινωνικοποίηση, άλλη στη επιχειρήσεις, άλλη ομάδα στη διατήρηση των εθίμων, της κουλτούρας και της ιστορίας των λιονταριών από το καιρό που ήταν ελεύθερα.
Υπήρχαν ομάδες θρησκευόμενες και άλλες με καλλιτεχνική κουλτούρα.
Υπήρχαν και επαναστάτες που αφιέρωναν τη ζωή τους να συνωμοτούν εναντίων αυτών που τους αιχμαλώτισαν ή άλλων επαναστατικών ομάδων.
Σποραδικά, συνέβαιναν εξεγέρσεις και μια ομάδα διαλυόταν ή σκότωνε τους φύλακες, οπότε αντικαταστάτες τους αναλάμβαναν τη θέση τους.
Όμως το νεοφερμένο λιοντάρι παρατήρησε επίσης την παρουσία ενός λιονταριού που πάντα φαίνονταν σαν να κοιμόταν.
Δεν άνηκε σε κανένα γκρουπ και αδιαφορούσε για όλα τα συμβάντα.
Αυτό το λιοντάρι φαινόταν ότι διέγειρε ταυτόχρονα και τον θαυμασμό και την εχθρότητα των υπολοίπων.
Μια μέρα το νεοφερμένο λιοντάρι πλησιάζει το μοναχικό και το ρωτά να μάθει σε οποίο γκρουπ ανήκει.
“Μην συμμετέχεις σε κανένα γκρουπ” του λέει το μοναχικό.
“Αυτοί οι φτωχοί ασχολούνται με τα πάντα εκτός από το Ουσιαστικό” συνεχίζει.
“Και πιο είναι το Ουσιαστικό?” ρωτά το νεοφερμένο.
“Είναι Ουσιαστικό να μελετηθεί η φύση της περίφραξης… η φύση του φράχτη”
(Healing the Wounded Mind, The Psychosis of the Modern World and the Search for the Self – Kingsley L.Dennis Clairview Books 2019)
Αυτά συμβαίνουν στον Εσωτερικό μας κόσμο, να βρισκόμαστε παγιδευμένοι, φυλακισμένοι, με διάφορες “ομάδες” να δημιουργούν μια ψευδαίσθηση ελευθερίας… Τους έχουμε δώσει και ονόματα .. Η “ανασφαλής ομάδα” , η “φιλόδοξη” , “η αδύνατη” , η “ελεγκτική” και άλλες πολλές…
Υπάρχει όμως μέσα μας η δυνατότητα, σταδιακά να εργαστούμε προς το Ουσιαστικό, να περάσουμε τον “φράχτη”, να μελετήσουμε την φύση του νου μας και να ελευθερωθούμε, να γνωρίσουμε στ’αλήθεια την Φύση μας, να συναντήσουμε τον εαυτό μας, να είμαστε ο Εαυτός μας σε όλη την Μεγαλειώδη του Εκδήλωση!
Επόμενο Άρθρο: