Επίλυση Προβλημάτων (μέρος δεύτερο)
Το πανεπιστήμιο του Cambridge έχει εκδόσει ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο με τίτλο “The Psychology of Problem Solving” οπου κατατάσσονται τα προβλήματα σε μεγάλα, μικρα, δύσκολα, εύκολα, συνειδητά και μη συνειδητά και μελετά την ψυχολογία της επίλυσης τους.
Καθώς ο κάθε άνθρωπος είναι μια μοναδική, ξεχωριστή οντότητα, χρειάζεται να θυμάται ότι το μεγάλο, μικρό, δύσκολο, εύκολο, συνειδητό ή μη, πρόβλημα του επιλύεται αντίστοιχα από αυτή τη μοναδική του Φύση, ή με την υποστήριξη άλλων που τον βλέπουν ως μοναδικό και ξεχωριστό.
Σε οποιαδήποτε κατηγορία και αν ανήκει ένα πρόβλημα, προσφέρει μια ευκαιρία ή ευκαιρίες για ανάπτυξη, πρόοδο και εξέλιξη, καθώς χρειάζεται να γίνουμε δημιουργικοί, να “βγούμε από το κουτί”, να σκεφτούμε ευφυέστερα και να διαχειριστούμε τα συναισθήματα μας.
Η συνειδητοποίηση ότι έχουμε κάποιο πρόβλημα και η απόφαση μας να το επιλύσουμε με απλό ή πολύπλοκο τρόπο, αντί να το αναβάλλουμε ή να το αποφεύγουμε, μας φέρνει στην πραγματικότητα πολύ πιο κοντά στη επίλυση του.
Σημαντικές Εσωτερικές Ποιότητες που θα χρειαστεί να μάθουμε ή να δυναμώσουμε είναι:
• Πειθαρχία – να αντέχουμε τα συναισθήματα που συνδέονται με το πρόβλημα, χρησιμοποιώντας τεχνικές (από-ταύτιση, απόσπαση, διαλογισμός, γιόγκα, φύση, ψυχοθεραπεία)
• Ρεαλισμό – να διαχωρίζουμε την αλήθεια από την φαντασία και να βεβαιωνόμαστε για το τι είναι πραγματικά εφικτό την συγκεκριμένη στιγμή
• Εμπιστοσύνη – να αντιστεκόμαστε στην ανημποριά, την αδυναμία, την οκνηρία.
• Υπομονή – να δίνουμε χρόνο στον εαυτό μας να ελευθερωθεί από το πρόβλημα, να μη επιδιώκουμε άμεση ικανοποίηση.
• Ευελιξία – να είμαστε εύκαμπτοι, να ελισσόμαστε, να αναπροσαρμοζόμαστε με ότι είναι τι συγκεκριμένη στιγμή μπροστά μας.
• Αντοχή – η καλή φυσική και νοητική κατάσταση είναι απαραίτητη σε καιρούς που υπάρχουν προβλήματα στη ζωή μας, η φροντίδα του σώματος και του νου μας είναι πολύτιμη.
• Υπευθυνότητα- να μάθουμε ή να δυναμώσουμε τη στάση της ζωής μας και να πάρουμε την ευθύνη της συμπεριφοράς μας.
Επίσης χρειαζόμαστε καλούς ανθρώπους γύρω μας, η καλωσύνη είναι ουσιαστική συνθήκη ειδικά όταν έχουμε προβλήματα.
Αν παρόλα αυτά δεν επιλύεται το πρόβλημα, είναι χρήσιμο να ζητήσουμε υποστήριξη για ενδυνάμωση.
Αυτό που χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι τα προβλήματα λύνονται!!
Προηγούμενο Άρθρο:
Επόμενο Άρθρο:
1.Η τέχνη του αμοιβαίου σεβασμού (το δώρο της Γενναιοδωρίας)