Eleni Aroni PsyT & Coach

Ακτινοβόλος & Μηχανικός νους

BY ELENI ARONI

Ο Αύγουστος στην Μεσογειακή κουλτούρα είναι ο μήνας της χαλάρωσης, των διακοπών από την εργασία, της απόλαυσης του ήλιου, της θάλασσας, των φίλων, της οικογένειας, της φύσης.

Θα ήθελα να σας εμπνεύσω να επενδύσετε την προσοχή σας, καθώς μπορεί να είστε κάπως μακρυά από την καθημερινή ρουτίνα, να παρατηρήσετε την συμπεριφορά σας, τον τρόπο που φέρεστε, την στάση σας.

Στο βιβλίο του, οι Νόμοι της Ανθρώπινης Φύσης – 2018, Profile Books Ltd., ο Robert Greene αναφέρει για την συμπεριφορά:

Ο καθένας μας, βλέπει τον κόσμο μέσα από έναν ιδιαίτερο φακό που χρωματίζει και μορφοποιεί την αντίληψη μας. Ας ονομάσουμε αυτόν τον φακό, η συμπεριφορά μας, η στάση μας.

Η συμπεριφορά που φέρουμε συνήθως ενεργοποιείται από τον μηχανικό, προγραμματισμένο νου μας, ένα νου που κάνει υποθέσεις, ερμηνεύει, έχει πεποιθήσεις και στηρίζεται σε μια ταυτότητα.

Ο μηχανικός νους μας είναι μια ελεγκτική συσκευή, ένα μηχανικό εργαλείο, χρήσιμο να αξιοποιείται για να οδηγούμε με ασφάλεια, να χρησιμοποιούμε αποδοτικά τον υπολογιστή μας, να διαχειριζόμαστε τα οικονομικά μας ή άλλα παρόμοια καθήκοντα.
Θα λέγαμε ότι η συμπεριφορά μας, η στάση μας θα είναι είτε αντιδραστική είτε ανταποκριτική, εξαρτώμενη από την ανάγκη μας να διατηρήσουμε τον έλεγχο.

Όσο ζούμε την ζωή μας μέσω του μηχανικού νου μας, δύο μονοπάτια συμπεριφοράς μπορούν να ανοίξουν:

1. Η Περιορισμένη (Αρνητική ) Συμπεριφορά: Εχθρική, Αγχώδης, Απόμακρη, Καταθλιπτική, Ζηλόφθονη, Άπληστη, ο φακός μας είναι πολύ στενός και περιορισμένος, το κενό βιώνεται ως σκοτάδι και φόβος, η ζωή δεν εκτιμάται αντιθέτως βιώνεται ως αγώνας, πάλη.

2. Η Διευρυμένη (Θετική) Συμπεριφορά: Υπεύθυνη, Συνειδητή, με Επίγνωση, Περιέργεια, Αγάπη, Γεναιοδωρία, ο φακός μας είναι διευρυμένα ανοικτός, είμαστε στο δρόμο να ελευθερωθούμε από τον μηχανικό μας νου. Ο Ακτινοβόλος Νους και η Ακτινοβόλος Καρδιά καθοδηγούν την ζωή μας, το κενό βιώνεται ως ένας φωτεινός λαμπερός χώρος, το Νόημα και ο Προορισμός αποκαλύπτονται. Η Ζωή είναι ένα θαύμα σε δράση.

O Adyashanti στο βιβλίο του Emptiness dancing, 2006, Sounds True Inc αναφέρει:
Στην Ζεν παράδοση λένε ότι αν μας επιτρέψουμε να ξεκολλήσουμε από τις ταυτότητες μας, τις πεποιθήσεις μας, τις υποθέσεις και τις ερμηνείες μας, θα βρούμε τον εαυτό μας να πέφτει πίσω σε αυτό που είμαστε πριν γεννηθούν οι γονείς μας. Αυτή η είναι η πτώση στη ουσιαστική ρίζα της ύπαρξης.

Αν δεν προσπαθείτε να ελέγχετε οτιδήποτε, θα νιώσετε κάποια μοτίβα και ενεργειακές ποιότητες να πέφτουν κάτω όπως τα φύλλα ή οι νιφάδες χιονιού, είναι μια ντελικάτη πτώση, λεπτή και απαλή.

Αυτός είναι ο λόγος της πνευματικής διερεύνησης. Ρωτώντας “Ποιος είμαι?” γινόμαστε παρόντες στο χώρο του δεν γνωρίζω, στο χώρο της αμφισβήτησης όλων των πεποιθήσεων, ερμηνειών και υποθέσεων μας.

Η πραγμάτωση της αιώνιας αλήθειας κοστίζει όσο όλες οι ψευδαισθήσεις σας.

Αν βλέπατε τα δέντρα να σκύβουν κάτω με τα κλαδιά τους , να μαζεύουν όλα τα πεσμένα φύλλα τους και να τα κρατάνε πάνω τους για ασφάλεια όπως κάνουν οι άνθρωποι, δεν θα νιώθατε άσχημα? Να βλέπετε να κάνουν κάτι τέτοιο τα δέντρα? Να μαζεύουν και να κρατούν τα φύλλα τους? Σαν να είναι σε υπαρξιακή κρίση?
Μερικές φορές οι άνθρωποι με ρωτούν, “ Αν κατανοήσω, αντιληφθώ ότι εγώ, ως ξεχωριστή ταυτότητα, δεν υπάρχω πραγματικά όπως νόμιζα, τότε ποιος θα ζήσει αυτή τη ζωή?”
Αυτό που θα κατανοήσεις, θα αντιληφθείς, είναι ότι “Εσύ” δεν ζεις τη ζωή σου, αυτή η Ακτινοβόλος Καρδιά είναι αυτή που πραγματικά ζει τη ζωή- μαζί με τον Ακτινοβόλο, άδειο Νου.

Όταν σταματήσεις να είσαι αυτό που σκέφτεσαι ότι είσαι, και αφήσεις τον εαυτό σου να είναι αυτό που πραγματικά είναι, τότε αυτή η Ακτινοβόλος Καρδιά ζει τη ζωή σου.
Ένας ωραίος τρόπος να σκεφτείς και να εξηγήσεις την αληθινή ανθρώπινη φύση κάθε ανθρώπου είναι να πεις ότι όταν η αληθινή φύση γεννιέται σε πλήρη συνείδηση, ο νους σας ανοίγει όσο περισσότερο μπορεί.
Δεν σημαίνει ότι οι σκέψεις σας διευρύνοντα στο υπερπέραν, σημαίνει ότι ο Νους σας δεν έχει όρια.
Θα παρατηρήσετε ότι μόλις συλλάβετε μια σκέψη και την πιστέψετε, το μυαλό κλειδώνει σε αυτή τη σκέψη.
Ο φυσικός Νους είναι ανοιχτό μυαλό, η φυσική Καρδιά είναι ανοιχτή ότι και να έρθει.
Αυτό είναι το σοκ της φυσικής μας κατάστασης, το μυαλό και η καρδιά είναι από φύση τους ανοικτά και δεν γνωρίζουν πως να κλείνουν κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και παντός καιρού.

Όλα εμπεριέχονται μέσα σε Αυτό που Πραγματικά Είμαστε.

Ο μηχανικός νους κάνει πάντα τη δουλειά του Θεού, αναρωτιέται τι σκέφτονται οι άλλοι, γιατί κάνουν αυτό και εκείνο.
Δεν είναι η δουλειά σας αυτό, δεν σας αφορά. Μπορείτε απλά να αρχίσετε να περπατάτε στη ζωή με αυτή τη φυσική μας ανοικτότητα σε ότι συμβαίνει και να είστε έτσι κάτω από όλες τις συνθήκες και παντός καιρού.
Αυτό κάνει ο Αληθινός σας Εαυτός όλο αυτό το διάστημα.
Όταν πραγματωθεί η αληθινή σας φύση, δεν σημαίνει ότι θα έχετε μια απίστευτη εμπειρία και μετά θα πείτε “Εντάξει κόσμε, είμαι έτοιμος”.

Η βαθύτερη εμπειρία είναι όταν συνειδητοποιήσετε ότι αυτή η ανοιχτή, ακτινοβόλος καρδιά και αυτός ο ανοικτός, ακτινοβόλος, άδειος νους ήταν πάντα ανοικτά.
Δεν χρειάζεται να ανοίξουν, δεν πρόκειται να ανοίξουν, η ανοικτότητα ήταν και θα είναι πάντα εδώ.
Δεν βλέπετε πια δύο, βλέπετε το Ένα μέσα και στα Πάντα.
Αυτό που επιτρέπει να συμβεί αυτό το άνοιγμα σε μεγάλο βάθος είναι η συνειδητοποίηση ότι είμαστε ήδη η ανοικτότητα μέσα στην οποία ανοίγουμε.
Αν συνεχίσουμε να ταυτιζόμαστε με τον μηχανικό νου μέσα μας, σκεφτόμαστε “Θεέ μου, ανοίγω σε κάτι πολύ μεγάλο για μένα”
Αν πραγματικά αφεθούμε και πέσουμε σε αυτή την ανοιχτή σιωπή, δεν θα βρούμε την αρχή της.
Ήταν πάντα εδώ, αιώνια, και μέσα σε αυτήν η ανθρώπινη μας φύση συναντά, βρίσκει το καλωσόρισμα να ανοίξει και η ίδια.
Αυτό συμβαίνει, γιατί δεν ανοίγουμε σε ένα μυστήριο που είναι εμάς ξένο, άγνωστο ή διαφορετικό, αλλά σε αυτό που είμασταν, είμαστε και θα είμαστε Πάντα.